Rice Anatomy

Virágpelyva

A pelyvához hasonló kis fellevél, amely a kalászpelyvával összezárja a virág maradványát, és később a magot. Óvja a magot (a héjjal, a csírával és az endospermiummal, amelyek a tápanyagokat tartalmazzák) a sérüléstől.
Héj

A héj egy szilárd héjazatú védő fellevél, vagy védőhártya, amely a barnarizsnek és más teljes szemű fajtáknak a világos barna színét, dióízét és merevebb szerkezetét adja. A héj nagy mennyiségű B-vitamint, antioxidánst és rostot tartalmaz.
Csíra

A csíra a rizsmag magzata. Nagy mennyiségű tápanyagot, köztük B-vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjét és egészséges olajokat tartalmaz. A maghéjjal együtt adja a barnarizsnek és más teljes szemű fajtáknak a világos barna színét, és hasznos az egészségre (csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és bizonyos rákfajták kialakulásának kockázatát).
Endospermium

Az endospermium a rizsszem tulajdonképpeni beltartalma. Fehér és kemény, nagy mennyiségű komplex szénhidrátot tartalmaz, ami gazdag energiaforrás. A szénhidrátok (többnyire fehérítők) mellett tartalmaz még fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat.